Nyhetsbrev nr 9

Publicerat i december 2015

 

Det blir inga julklappar till länets Fiberföreningar. Ännu en gång så skjuter våra myndigheter upp beskedet om bidrag till bredbandsutbyggnaden. Jordbruksverket har bestämt sig för att göra förändringar i förskriften och det stoppar upp beslutsprocessen för Länsstyrelsen. Det som utlovas nu är ett beslut i början av nästa år.

Senaste informationen från Länsstyrelsen är att vi får besked om bidragspengar i början av nästa år, eller om man väljer att se det lite mer krasst så kommer beskedet någon gång mellan januari och juni. Dock känner vi gott hopp om att vi får bidraget trots hård konkurrens.

Förseningen har ändå något positivt med sig, det innebär att vi kan förbereda oss ännu bättre. Vi har som vi tidigare informerat om att det blir Sandahls Entreprenad AB som skall bygga vårt fibernät. Det innebär att vi kan fastställa anslutningsavgiften till 20 000 SEK.

I dagarna har vi också gjort klart med kommunikationsoperatör, det blir IP Only som kommer att tända upp vårt nät. I samband med det så har vi fått ett underlag på vad tjänsterna i nätet kommer att kosta.

Det kommer att finnas en uppsjö av tjänster för TV, telefoni och bredband så det blir mycket att sätta sig in i för att göra egna val. Den som vill göra det enkelt för sig kan välja av de gruppanslutningar som vi tagit fram i samband med upphandlingen. Gruppanslutning med bredband och telefoni kommer att ligga runt 300 SEK / månad med serviceavgiften inkluderad. Det blir tillfällen att sätta sig in i detta framöver. Informationen kommer vi även att presentera i samband med att vi börjar teckna anslutningsavtalen.

På senaste styrelsemötet drogs riktlinjerna upp för hur vår byggorganisation skall se ut. Projektledare är upphandlad och vi kommer att skriva avtal med ÅF Consult. Under byggtiden behöver Projektledaren ett gäng Projektledarombud med lokala kunskaper som kan hjälpa till med olika uppgifter. Just nu håller vi på att rekrytera frivilliga som disponerar sin egen tid och som har möjlighet att ställa upp ideellt för att hålla nere kostnaderna.

När vi så småningom kommer igång med nätet behöver vi professionell hjälp med drift och underhåll, därför håller vi på att ta fram underlag för att kunna upphandla driftoperatör.

Nu önskar vi alla medlemmar i Östra fiberföreningen en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2016 och ser framemot ett positivt besked om bidrag från Länsstyrelsen när vi dansat ut julen i januari.

 

 

Styrelsen

Posted in Nyheter.